TŰZIFA KERESKEDÉS

2019. óta foglalkozunk tűzifa értékesítéssel. Kezdettől fogva arra törekszünk, hogy vásárlóink meg legyenek elégedve a minőséggel, a mennyiséggel és a szállítás pontosságával. Ennek köszönhetően kialakult egy stabil vevőkör, amely a bizalomra épül.

Szerződéses partnerei vagyunk a legnagyobb állami erdészetnek. Már kora tavasszal daraboljuk, hasogatjuk a következő téli tüzelőt, melynek nagy részét fedett helyen tároljuk.


Minden szezon kezdete előtt értékes jótanácsokkal látjuk el vásárlóinkat a tüzelőanyaggal, a tüzelőberendezésekkel és a kéménnyel kapcsolatban, amelyet itt az oldalunkon is megosztunk veletek.

TŰZIFA VÁSÁRLÁS

Vásárlóinknak hasított, 25 – 33 - 45 cm-es nagyságra darabolt, kályhakész tűzifát kínálunk megvételre, melyet kizárólag megbízható forrásból, somogyi erdészetektől szerzünk be. Faanyagellátásunk folyamatosan biztosított, megbízható minőséget és mennyiséget szállítunk. 

Tűzifát 1x1x1 méteres ládában áruljuk ömlesztve és a tehergépjármű platójára szórtan szállítjuk. Vevőinknek a kényelmes házhozszállítást - Kaposvár és vonzáskörzetében – egyeztetett időpontban, billenő típusú, kisteher autónkkal oldjuk meg. A szállított mennyiségről számlát/nyugtát és szállítólevelet állítunk ki.

1 láda konyhakész tűzifa ára: 35.000 Ft

ELÉRHETŐSÉGEINK

Telefonon: +36 30/216-8528 vagy +36 30/530-2748

Személyesen: 7400 Kaposvár, Keceli bejáró


EUTR technikai azonosító száma: AA6279284


Nébih: Tűzifa tájékoztató letölthető formában.

TŰZIFA FAJTÁK ÉS TULAJDONSÁGAI

Megfelelő minőségű tűzifával gazdaságos és hatékony fűtést lehet elérni otthonainkban. 

Keményfa és puhafa tulajdonságot a faiparban a faanyag sűrűsége határozza meg. A keményfa fajták nagyobb sűrűségűek, bennük egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségű a tiszta faanyag. A puhafa gyorsan kiszárad, tűzgyújtáshoz kiváló, magas égési hőmérsékleten és gyorsan ég. Ezzel szemben a keményfa nehezebben szárad ki, magasabb fűtőrétékkel bír és több ideig ég. Tüzelésre elsősorban keményfa fajtákat érdemes álasztani. Vállalkozásunk a következő fajtákkal dolgozik:

Akác tűzifa (fűtőértéke: 14,9 MJ/kg)
Hazánkban nagyon elterjedt tűzifa, 1 nyár alatt is teljesen kiszárad, nem érzékeny a fülledésre, előnye abban rejlik, hogy nedvesen is jól ég – ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a nedvesség jelentősen ront a fűtőértéken, mert az energia egy jelentős része arra megy, hogy a fában levő vizet elpárologtassa. A keményfák között gyengébb fűtőrétékűnek számít.

Bükk tűzifa (fűtőértéke: 15,62 MJ/kg)
Kiváló fűtőértékkel rendelkező fajta, hosszan ég, nagyon jó parázstartó, kisebb a kéregszázaléka, bármely típusú kályhához (kandallóhoz is) kitűnő. Kevésbé jó tulajdonsága, hogy égetés során több hamu keletkezik, hosszabb idejű tárolást igényel, mert lassabban szárad ki és könnyen befülled, ezért szellős helyen kell tárolni.

Csertölgy tűzifa (fűtőértéke: 16,8 MJ/kg)
A tűzifák közül a legjobb parázstartó és a legnagyobb kalóriatartalmú! További pozitívuma, hogy hosszan és állandóan ég, különösebben nem hajlamos a fülledésre. Hátránya ugyanakkor, hogy hosszabb idejű tárolást igényel, mert ez a faj szárad ki a leglassabban.

Gyertyán tűzifa (fűtőértéke: 15,8 MJ/kg)
E tűzifa is jó minőségű, magas a fűtőértéke, hosszú, állandó égést biztosít a kályhában. A bükkhöz hasonlóan ennek is kisebb a kéregszázaléka. E fajta fülledésre érzékeny, ezért fontos a megfelelő tárolás biztosítása.

Tölgy tűzifa (fűtőértéke: 15,1 MJ/kg)
Hazánkban mintegy 30 fajta tölgy él. Igen kedvelt tűzifa, mert fűtőértéke magas, és égésideje hosszan tart. Kályhába való fűtéshez ideális választás. Száradásához egy nyár szükséges, ezért érdemes minél hamarabb megvásárolni.

Fával való fűtés

Tavasszal tettem fel egy írást a fával való fűtéssel kapcsolatban.

Egy kis módosítással ismét megteszem egyszer, mert gondolom lassan mindenki hazaérkezik a Balatonról, Teneriféről, az Adriáról, meg a kiskertekből. Másrészt meg persze kicsit önös érdekből is.

Azzal kezdem, hogy én is fával fűtök, egy nagy cserépkályhában. Amikor elkezdtem fűteni, azt hittem, hogy sok macera lesz vele, de egy barátom felvilágosított, hogy két dolog a lényeg: a fa legyen száraz, és a kályhának legyen huzata. Innentől kezdve már nem, hogy macera, hanem inkább élmény a fűtés. Én kéthetente hamuzok és azzal a kis rózsaszín kockával gyújtok be. 

Ha még nem vásároltál fát, még megteheted, mert a kereskedők, ahogy tudtak felkészültek a télre. Mi is márciustól hasogatunk, de ez a készlet az első hideg nap után pillanatok alatt el fog fogyni és utána már csak az lesz, amit még csak most vágnak ki.

Ahogy akkor is írtam a kéménysepréséhez nem biztos, hogy kell szakember, elég hozzá egy kéményseprő kefe és meg fogsz lepődni, hogy egy vödör hamut és kátrányt fogsz kisöpörni, amit egyébként, ha nem teszel meg, akár be is gyulladhat a kéményed.

Könnyű azt mondani, hogy ne vidd le a fát a szuterénba vagy a garázsba, de ha nincs más hely legalább próbálj meg huzatot csinálni. Alatta és mögötte kell hagyni légrést, amit raklappal meg lehet oldani, így elősegíthetjük a száradást. Mert ugye a frissen vágott fának fele víz, amiből csak füst és hamu lesz, tehát ezt az 50%-ot valahogy minimum 20%-ra kellene csökkenteni.

Keményfánál (cser, tölgy, bükk, gyertyán, akác) ez kicsit lassabb folyamat, de megéri. Csalóka, hogy van, aki fűzfát, nyírt, fenyőt, nyárt árul olcsóbban, de a fűtőértéke pont a fele, viszont az igaz, hogy olcsóbb.

Kellemes meleg téli estéket kívánok mindenkinek!

 

Tavaszi tüzelő

Most, amikor itt a tavasz, legtöbben úgy vannak vele, hogy túl korai foglalkozni még az idei fűtéssel. 

Pedig ez nagy hiba, mert sajnos két dologban biztosak lehetünk; tél az idén is lesz és az is biztos, hogy a fa csak drágább lesz. Arról nem is beszélve, hogy kicsit emlékezzünk vissza a tavalyi augusztus, szeptember hónapokra, mikor mindenki szaladgált össze-vissza, csak hogy fát tudjon szerezni.

Azzal kezdem, hogy én is fával fűtök – egy nagy cserépkályhában. Amikor elkezdtem vele fűteni, azt hittem, hogy egy macerás dolog, de szerencsére egy barátom felvilágosított, hogy a két legfontosabb dolog, hogy a kályhának legyen jó huzata és a fa legyen száraz. Megfogadtam és így a fűtés nem macera, hanem inkább élmény. Ez viszont azzal jár, hogy fát ilyenkor, áprilisban, májusban kell megvásárolni és felhasogatni. Az ősszel vásárolt fa általában friss vágásból van. Mivel a kereskedők a mai infláció mellett nem tartják fél évig a pénzüket a fában, viszont a friss vágású fának a nedvességtartalma 50%, ami azt jelenti, hogy 1 mázsa fa kb. 50 liter vizet tartalmaz. Az égés során keletkező hő jelentős része nem a lakást fűti, hanem a fa víztartalmát kénytelen először elpárologtatni. Alacsony hőfokon ég, ezért sok szénmonoxid, korom, kátrány és hamu keletkezik.

Én a fűtési szezonban kéthetente szoktam hamuzni és szezon előtt egyszer a kéményt kipucolni - saját kezűleg.

Tehát, ha rám hallgattok, akkor most vásároltok fát és hasogatva, száraz, szellős helyen tároljátok őszig. A legjobb egy féltető vagy egy huzatos nyitott szín, de semmiképp a fóliával való letakarás, mert annál még az is jobb, ha csak úgy van összekupacolva az isten ege alatt. Sokan azt gondolják, hogy behordják a szuterénba vagy egy zárt garázsba, ami szintén rossz megoldás, mert így sem tud rendesen száradni. A farakás alá célszerű valami rácsot vagy raklapot tenni és mögötte is hagyni hézagot, hogy a levegő jól tudja átjárni.

Vásárlással kapcsolatban. Bennünket eleinte többen bíráltak, hogy miért ládákban áruljuk a fát? Azért, mert abban mindig egyforma mennyiség van. Aki mázsára adja, az pontosan tudja, hogy a vizes fa lényegesen nehezebb, mint a száraz. Csak pl. 1 láda nedves cserfa az több, mint duplát nyom, mint 1 láda száraz akác. Arról nem is beszélve, hogy még otthon soha senki nem mérte meg a fa súlyát – mérlegjegyet pedig ritkán ad a kereskedő, aki mázsára árulja a fát. Így tehát a nedves, alacsony fűtőértékű fáért dupla pénzt fizetnek. 

A fa száradási ideje általában a fa keménységétől függ. A tölgy lassabban, a nyár, a fűz gyorsabban szárad, de a száradást a hasogatással és a fent említett tárolással jelentősen lerövidíthetjük, az 50%-os víztartalmat 20%-ra csökkenthetjük és ekkor már jók vagyunk.

Nedvességmérőt pár ezer forintért lehet vásárolni. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy van néhány német és holland vásárlónk is, ők rendszeresen ellenőrzik az értékeket. 

Ha jót akarunk magunknak, csak kemény tűzifát vegyünk. Szerencsére hazánkban van akác, cser, tölgy, bükk, gyertyán is. Egyik jobb, mint a másik. Sokan erre, mások arra esküsznek. Én azt szoktam mondani, hogy majdnem mindegy, csak száraz legyen. 

Tehát végezetül egy jótanács:
legkésőbb május végéig szerezzétek be az évi tüzelőt és tároljátok szakszerűen. 

 

“Ahol füst van, ott meleg is.”

Meistro lovastanya

7400 Kaposvár
Keceli bejáró 1.

Elérhetőségek

Lovaglás: +36 30/567-4618
Rendezvényszervezés: +36 30/216-8528

Tűzifakereskedés